Placeholder image

Een hond is een trouwe huisgenoot en veel mensen zien hun hond als een familielid.

► Maar wat doe je als je liefde voor honden en je allergieën niet samengaan?

Symptomen allergie

Afhankelijk van de plaats waar de overgevoeligheidsreactie zich voordoet.

Meerdere symptomen kunnen samen optreden.

 • Ogen: jeuken, branderig gevoel, tranen, rood doorlopen ogen, gezwollen oogleden
 • Keel: jeuk, drukgevoel
 • Neus: jeuk, niezen, neusloop, verstopping
 • Hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid, zware kortademigheid

Wanneer iemand een allergische reactie vertoont, spreekt men van een allergie voor de haren van het dier .

Belangrijk te weten is, dat  dit niet helemaal juist is! .......

Huidschilfers

Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers (= droge huid die schilfert en door de lucht zweeft) (epitheel)

Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten

► Er is geen enkel ras wat 100% allergievrij is omdat echt wel alle honden huidschilfers produceren.  Zelfs de haarloze rassen zoals de Chinese Naakthond of de zeldzame Xoloitzcuintli.

Gelukkig

Zijn er voor al die hondenliefhebbende - maar allergische mensen - een paar hondenrassen die niet zoveel huidschilfers ontwikkelen als andere en waardoor je minder snel een allergische reactie gaat hebben. 

De American Kennel Club (AKC ®), heeft een lijst opgesteld met rassen waarvan zij van mening zijn dat ze minder huidschilfers produceren.

►We sommen ze graag even voor je op : 

Bedlington Terrier.

of "zigeunerhond" 

 • Karakter : Mild - zacht, nooit verlegen of nerveus.. Immense energie, moed en uithoudingsvermogen. Vol vertrouwen, pittig en heel gespierd. Sterke sportieve instincten en intelligent. Een vriendelijke metgezel.
 • Vacht : Een interessante,ongewone mix van zowel zachte als harde haren. De vacht is krullend, scherp en lintachtig van textuur. Er is een marge van zijdeachtige haren aan de bovenkant van de oren. Deze dikke dubbele vacht is er in het blauw, zand of lever. Ze verharen niet.

► Vachtverwerking FurAlways :

Het is geen verrassing dat de Bedlington Terrier ook een wollige ondervacht heeft (vermits hij al zo fel op een lammetje lijkt. Omdat Bedlingtons  worden geknipt, is het het beste om te "oogsten" wanneer ze een tijdje "au naturel" zijn gehouden.  En op het juiste moment is zijn onderwol zelfs ideaal om te verwerken!

Bedlington Terriers.jpg

Bedlington Terrier - Foto bron : wikipedia 

Bichon Frise.

 • Karakter : Levendig-speels en dol op zijn gezin.Zalig schoothondje.Vrolijke houding. Houden ervan om te spelen maar zijn niet hyperactief. Een heerlijke en leuke metgezel.
 • Vacht : Losse krullen als bovenvacht, bekleed met een zachte, zijdeachtige ondervacht. Deze dubbele vacht wordt meestal helemaal wit van kleur als de hond volwassen is, maar kan crème kleurig, abrikoos kleurig of grijs zijn als ze nog pup zijn. Verharen niet en zijn daardoor zeer geschikt voor mensen die allergisch zijn. De vacht van de Bichon Frise mag niet stug of overdreven zacht zijn. Let op : om hem er goed uit te laten zien, heeft hij regelmatige uitstapjes naar de trimmer nodig. 

► Vachtverwerking FurAlways : 

Deze donzige kleine man heeft zowel wit, zijdeachtig, losjes gekruld haar in zijn buitenjas als een zachte,katoen-achtige ondervacht. Super fijn spinmateriaal! En zonder twijfel ideaal om er een mooie draad van te maken.

Bichon Frise 600.jpg

Bichon frise - Bron foto : Wikipedia 

Chinese Naakthond.

 • Karakter : Blaffen of bijten zelden- goed gemanierd en vrolijk, wel op zijn hoede voor vreemden. Een goed gezelschapsdier en is er altijd om je op te vrolijken. Zeer gehoorzaam en bereidwillig naar zijn eigenaar.
 • Vacht : Er zijn twee zeer verschillende rassen van de Chinese Crested, een is de Powderpuff met een lange vacht, de andere haarloos met lange haren op de voeten en het hoofd. De Powderpuff heeft uitgebreide verzorging nodig, en de haarloze minimale haarverzorging.

► Vachtverwerking FurAlways : 

Net als de Mexicaanse haarloze heeft deze hond helemaal geen vacht, met uitzondering van een "vloeiende kam" van zijdeachtig haar bovenop het hoofd. Een uitdaging! Maar eventueel wel doenbaar mits speciale technieken.

Bvdb-chinesenaakthond1.jpg

Chinese Naakthond - Bron foto : wikipedia 

Ierse waterspaniël

 • Karakter : Actief, energiek en heerlijke metgezel. Sterk gebouwd met een enorm uithoudingsvermogen. Oprechte en sportieve hond. Sterk, alert en nieuwsgierig en vaak aangeduid als de clown onder de Spaniëls.
 • Vacht : Het meest onderscheidende kenmerk van de Ierse waterspaniël is de vacht. De meerderheid van het lichaam is bedekt met strakke krullen. De staart, kop en de uiteinden van de achterpoten hebben glad kort haar. De vacht is helder van structuur en solide bruin van kleur. De gekrulde bovenvacht is bekleed met een dichte ondervacht dat dient als isolatie tegen ijskoud water. Dit ras verhaard niet tot nauwelijks.

► Vachtverwerking FurAlways : 

"Oogsten" = moeilijk omdat men aanbeveelt om deze hond zo weinig mogelijk te borstelen. Zijn vacht is van nature uit vrij olie-achtig. Maar met een beetje liefde en geduld kunnen we hier wel een heel mooi vezel uit halen. 

Irlandzki spaniel wodny 676.jpg

Ierse waterspaniël - bron foto : wikipedia 

Kerry Blue Terrier.

 • Karakter : Eigenwijze hond die van een uitdaging houdt. Is snel met gehoorzaamheid, maar vergt een verscheidenheid aan oefeningen om te voorkomen dat verveling toeslaat. Vriendelijk rond vreemdelingen en familie en bezorgt de familie geen saai moment.
 • Vacht Een zachte, golvende en dichte vacht die veel onderhoud vergt bij de Kerry Blue Terriër om het haar mooi te houden. De baard moeten langer blijven.

► Vachtverwerking FurAlways : 

Deze hond heeft een SUPER ondervacht en we kunnen er een geweldig mooie draad van maken! Aanradertje! 

Kerry Blue Terrier.jpg

Kerry Blue Terrier - Bron foto : wikipedia 

Maltezer 

 • Karakter : Straalt grote vreugde en genot uit. Zeer intelligent, geanimeerd, speels en heel sociaal. Gelukkig en tevreden als ze in het middelpunt van de aandacht staan, of bij hun familie zijn. Dit vertederende ras is helder, liefdevol en een diep toegewijde metgezel.
 • Vacht Elegante vacht van lang, zijdeachtig haar. De vacht is recht, ze hebben geen ondervacht en hun vacht is puur helder wit van kleur. Ze zullen niet verharen. Hun witte vacht is het kenmerk van de Maltees. De lange, vloeiende witte vacht heeft DAGELIJKSE verzorging nodig maar ruit bijna niet.

► Vachtverwerking FurAlways : 

Deze lange, zijde-achtige spectaculaire vacht is de droom van elke spinster. Echte luxe om te verwerken!!

Maltezer

Maltezer - Bron foto : Wikipedia 

Poedel.

 • Karakter : Wendbaar, atletisch en sierlijk. Eèn van de meest intuïtieve, attente en intelligentste rassen. Levendig en speels. Een enorm gevoel voor humor en een echte liefde voor het leven. De Poedel is een ras van onderscheid, elegantie en waardigheid.
 • Vacht : Een dichte, harde vacht die ofwel gekruld is of ruig. De kleur van de vacht komt in vaste kleuren als zilver, crème, grijs, blauw, zwart, wit, abrikoos, rood, caf-au-lait, en bruin. Het is mogelijk om een Parti patroon vacht hebben. Dit ras verliest weinig tot geen haar. Weinig huidschilfers.

► Vachtverwerking FurAlways :

Voor je naar het trimsalon gaat, probeer zoveel mogelijke te "oogsten" of vraag de trimster om de haartjes te bewaren. Best mogelijk hier iets schattigs mee te maken! 

Poedel

Poedel - Bron foto : Wikipedia 

Portugese Waterhond.

 • Karakter :  Zeer intelligent, toegewijd, trouw, en zeer alert. Goede waakhond.Zeer mensgericht en kan beschermend zijn bij zijn familie en is territorium gericht. Hierdoor is het noodzakelijk om op een jonge leeftijd te beginnen met socialisatie om eventuele dominantie en / of agressie problemen te voorkomen.
 • Vacht : Verhaard weinig en is ideaal voor mensen met een allergie. De vacht kan golvend of krullend worden en is dik. De gelijke lengte van de vacht bedekt het hele lichaam.

► Vachtverwerking FurAlways :

Niet alle haren/wol zijn puur te gebruiken en vermoedelijk moeten we hier gaan vermengen met andere vezels, maar het is zeker doenbaar. Een staaltje lijkt me aangewezen vooraleer aan een groter project te beginnen. 

Cão de agua Português 2.jpg

Portugese waterhond - bron foto : wikipedia 

Schnauzer.

 • Karakter : Krachtig en groot, maar tegelijk ook elegant.In staat om barre weersomstandigheden te doorstaan. Zeer sterk, onafhankelijk en moedig.Tots en vastberaden. Zeer loyaal en betrouwbaar.
 • Vacht : Een dubbele vacht. De buitenste vacht is pezig, dik en stug. De ondervacht is dicht en zacht. Het haar is langer bij de ogen en de snuit, heeft borstelige wenkbrauwen en een kenmerkende baard. Het haar op de poten is langer dan het haar op het lichaam. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

► Vachtverwerking FurAlways :

Perfect te verwerken - laat maar komen! 

Schnauzer peper&zout

Shnauzer - Bron foto : wikipedia 

Zacht gecoate Wheaten Terrier.

 • Karakter : Middelgroot, compact, wendbaar en krachtig. Een groot uithoudingsvermogen. Zeer vrolijk.Stabieler dan de meeste andere terriërs.
 • Vacht : Half lang, overvloedig, zacht, zijdeachtig en licht golvend. Hoewel ze geen ondervacht hebben groeit hun vacht continu en dit zorgt voor een goede isolatie. Puppies worden zwart geboren, maar in de loop van de tijd verkleurt de vacht. Dit ras verhaard nauwelijks.

► Vachtverwerking FurAlways :

Deze zachte wol (waar je vlug heel veel van hebt) is een waar genoegen om te spinnen. 

Soft Coated Wheaten Terrier 600.jpg

Zacht gecoate wheaten terrier- bron foto : wikipedia 

Xoloitzcuintli of Mexicaanse haarloze. Komt in 3 maten en in twee varianten: haarloos en gecoat. De kleuren zijn: zwart, brons en grijs.

 • Karakter :  Rechtopstaande, grote vleermuis-achtige oren die goed gehoor hebben. Primitief ras.  Goed gebouwd, zeer wendbaar en elegant.
 • Vacht : In twee variëteiten: Naakt en met haar. De haarloze bezit slechts een korte plukje haar op het hoofd en staart. De huid is glad, zacht. Het behaarde ras heeft een volle vacht dat kort is, strak en glanzend. De Xoloitzcuintly verhaard niet en is reukloos.

► Vachtverwerking FurAlways :

Tja, wat kunnen we zeggen .... ken je het sprookje : "de nieuwe kleren van de keizer"? .... Deze hondenvacht is perfect om er de kleren van de keizer mee te maken ... LOL

De 3 verschillende maten op een rij

Mexicaanse haarloze - bron foto : wikipedia 

Bronnen :

petplace.com

wikipedia

hondenpage.com

uzleuven.be/nl/dierenallergie

allesoverallergie.nl

startpunthonden.nl

akc.org/dog-breeds/hypoallergenic-dogs/