Welke hondenrassen zijn het meest geschikt?

Nota: Is je trouwe viervoeter van geen "zuiver" ras maar eerder een straathond/kat - van gemixte rassen? GEEN probleem : we kunnen het altijd proberen. De wol kan van zeer verrassende kwaliteit blijken! Dus dat mag je zeker niet tegen houden.

Elke vacht heeft een eigen uniek karakter. Het varieert zelfs in éénzelfde ras en van hond tot hond, zelfs honden uit hetzelfde nest kunnen een andere kwaliteit vacht opleveren. Over het algemeen is de wol van een teefje een beetje zachter dan de wol van een reu. Wol van een pupje is logischerwijze het zachtst.

We kunnen de wol van je huisdier (hond/kat/konijn/buidelratje/geitje/schaapje/Alpaca ….) samen bekijken en oplossingen zoeken.

Ik heb geborstelde wol van mijn kat - gaat dat?

Ja ongetwijfeld! Angora Perzische Ragdoll Himalaya Maine Coon Manx Birman Oosterse Longhair rassen. Naaktkatjes ... helaas ;-)

Retourzending?

Omwille van de persoonlijke/unieke aard van de opdracht, zijn onze souveniers niet inruilbaar/retourneerbaar.

Wij beroepen ons op een "uitzondering" in de wetgeving. "de geleverde goederen zijn vervaardigd volgens de specificaties van de consument of zijn duidelijk voor een specifieke persoon bestemd;"

Krijg ik korting voor een grotere bestelling?

Nee, sorry. Er zit heel wat werk in het productieproces.

Je moet rekening houden met het feit dat de producten stuk voor stuk ambachtelijk handgemaakt EN heel uniek zijn. Wat je als resultaat in je handen krijgt, is absoluut niet vergelijkbaar met machinaal vervaardigd basisgaren - zoveelste exemplaar van een grote voorraad.

De prijzen zijn gebaseerd op mijn ervaring (kennis) en mijn tijd - in ruil daarvoor heb jij een waardevol, uniek souvenier.

Ervaring/kennis/tijd kan je echt niet in de solden zetten.

Verzending, hoe?

De opdrachtgever staat in voor alle verzendingskosten. (bezorgen van de ruwe wol en verzenden van het gemaakte ontwerp) Verzending via Bpost of PostNL

Accepteer je ook bestellingen vanuit het buitenland?

Natuurlijk! Maar let op : Eventuele tariefheffingen of belastingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de klant.

Hoe zal de wol eruit zien/voelen?

De kleur zal hetzelfde zijn als de kleur van de onderwol. En denk er aan : de kleur van de onderwol is niet altijd dezelfde als de oppervacht. De wol zal zeer zacht voelen (fluffy) en zoals elk ander handgesponnen zal het te zien zijn dat het ambachtelijk verwerkt is. (mogelijke onregelmatigheden) Vermits de wol van je huisdier ook verschilt in lengte, zal je soms wat dikkere en soms wat dunnere draad tegen komen. Hier en daar een “nopje” (bobbeltje) is ook mogelijk. Denk eraan dat dit heel normaal is, omdat het met de hand gesponnen is en ik me moet aan passen aan wat de natuurlijke vezel me te bieden heeft. Hoe zacht het aanvoelt, zal afhangen van je gebostelde wol. Of van de techniek die ik moet gebruiken voor het verwerken/maken. (bv kortharigen zoals bv een "American Stafford" zullen heel ander resultaat geven dan een ideale wolbezorger zoals een Newfoundlander). Voor een American Stafford is er een heel andere techniek nodig. Als er bv beschermharen van de buitenlaag zijn vermengd met de ondervacht, zullen ze een "krassend" effect op de draad geven. Maar dit is dan ook weer meestal niet erg merkbaar als het grootste deel van het haar van de ondervacht is.

Kan je de wol van meer dan 1 huisdier spinnen/mengen?

Natuurlijk! Dat is zelfs een leuk idee. En afhankelijk van de kleuren, kan je daar zelfs een heel mooi uniek kleurenpatroon mee verkrijgen!

Kan je ook geknipt/geschoren haar spinnen?

Geknipt/geschoren haar is echt niet ideaal maar het is mogelijk. MAAR Let op : Geknipt/geschoren haar resulteert vaak niet in een ideaal kwalitatieve draad. (vaak niet zo sterk als geborstelde of geplukte wol) Het verwerken van geknipt haar is dus zeker bespreekbaar - mits een kleine meerprijs Omdat geknipt/geschoren haar verwerken op een spinnewiel, veel meer tijd in beslag neemt ... en misschien moet ik het zelfs mengen met een ander vezel. Maar het is dus zeker bespreekbaar.

Kan je de wol een kleurtje geven?

Nee. De natuurlijke schoonheid van de wol van je eigen huisdier is super mooi en ik geef er de voorkeur aan om alle verf en chemische middeltjes uit het verwerkingsproces te houden.

Ik heb maar een handvol wol en mijn huisdier is overleden. Kan ik nog altijd iets laten maken?

Natuurlijk. We zullen ons best doen. Alles is bespreekbaar.

Hoe lang moet ik wachten op mijn bestelling?

Bestellingen worden af gehandeld in volgorde van de binnen gekomen opdrachten. Bij uw bestelling geven wij u een indicatie van de wachttijd. Onthou dat het maken van … volledig ambachtelijk is en dit de nodige tijd in beslag neemt.

Waarom geeft hondenwol zo een superzacht gevoel?

Je hondenwol zal zachter aan voelen naarmate je het gedragen hebt. En het is niet zo elastisch als schapenwol wat kan krimpen en rekken.

Waarom voor deze wol kiezen?

Bron : wetenschappelijke studie van het AATCC (American association of textile chemists and colorists) 18 hondenrassen getest Luxueus zacht - pluizig en prikt niet Elastisch en Waterafstotend Gemiddelde vezelsterkte : 14% sterker dan kamelenhaar (aanzien als sterkste dierlijke vezel) 5% sterker dan schapenwol Lineaire dichtheid (massa wol, aanwezig in een bepaalde lengte) overtreft met 59,5% die van schapenwol Dit is belangrijk voor - slijtvastheid - kreukherstel - veerkracht En wol gemaakt van je lieveling is toch veel specialer dan de wol van een onbekend schaap.

Is het waar dat hondenwol VEEL warmer is dan schapenwol?

JA - dat klopt Het is ongelooflijk warm -en 80% warmer dan schapenwol. Het lijkt op Mohair of Angora. EN vooral interessant : het is niet zo elastisch.

Hoe zit het met allergiën?

Mensen met allergie voor honden reageren vooral op huidschilfers en olie uit de opperhuidlaag van de huid. Ook hondenspeeksel kan een allergie veroorzaken. Een katten allergie is meestal nog "erger" dan van honden ... Grondig wassen zal het meeste verwijderen. (wassen zit in de prijs inbegrepen). Maar opgelet, mijn werkkamer ligt vol met huisdierhaar (in alle stadia van de verwerking) Een kruisbesmetting door in de lucht geboren huidschilfers of achterblijvende huidschilfers op apparatuur (inclusief mezelf) is dus nog altijd mogelijk. ! Leuk weetje! Het is eigenaardig dat er mensen zijn die een allergie hebben voor schapenwol maar zonder problemen dan wel hondenwol kunnen dragen.

Wat moet je doen als je een souvenir van je huisdier wil laten maken? Hoe ga je te werk?

De geborstelde onderwol van je hond/kat/konijn of ander huisdier is voor jou van ongetwijfeld grote sentimentele waarde! Het is heel uniek. 1. BORSTEL je huisdier. Verzamel de geborstelde onderwol totdat je iets meer van de gevraagde hoeveelheid gewicht van je gekozen souvenir hebt (het aantal gram staat er steeds bij vermeld) De beste tijd om de meeste onderwol te verzamelen is in het voorjaar, wanneer dieren hun "dikke winterjassen" ruien. Maar in feite kan je het hele jaar door borstelen en verzamelen. OPGELET ! Nodig : het geborstelde onderhaar (de "dons" die los komt bij het kammen). Geplukt haar = ook goed. Geknipt of geschoren haar is mogelijk - ook met "enkele" haren (van dieren zonder of weinig onderwol) kunnen we al iets maken - MAAR dat moeten we eerst bespreken. Neem hier voor eerst contact met ons op. TIP : Gebruik GEEN Furminator (fuminators "snijden" de vacht van je dier stuk) Laat je dier borstelen door een ervaren trimster. Of, als je besluit om je dier zelf te verzorgen (borstelen) - laat je dan adviseren door een deskundig iemand die je de juiste borstel/kam voor je dier kan aanraden. 2. BEWAAR de vacht in een goed verluchte en droge ruimte in een kartonnen doos en voorkom dat het samengeperst wordt. Bewaar het zo luchtig mogelijk. Gebruik GEEN plastic zak. Het vocht in het haar verdampt, en zal in de zak worden vast gehouden wat tot vilt en / of schimmel kan leiden. Dit wil je echt wel voorkomen.

Hoe zorg ik voor de wol van mijn hond /kat (of ander huisdier)

Wil je de wol het liefste zo netjes mogelijk bezorgen? Neem dan a.u.b. volgende instructies in acht : - Was het op dezelfde manier als een fijn wolartikel. - Vul je wasbak met niet al te warm water en een beetje shampoo (liefst zo neutraal mogelijk) een natuurlijk wolwasmiddel of zelfs met dierenshampo. - Laat het gedurende enkele minuten rustig weken. - Je kan het eventueel zachtjes knijpend “wassen” maar hoe meer je knijpt, hoe meer risico je gaat hebben op het vervilten van de wol. Dan kan ze niet meer gesponnen worden. - Verwijder uit de wasbak en voeg warm water toe . - Spoel nu in helder water maar blijf wel opletten dat je het water niet te warm neemt. - Rol de wol in een handdoek en droog alles plat - Probeer de wol niet te veel stress te geven - enkel zachtjes knijpen tijdens het wassen

Welke rassen spinnen niet goed?

Honden met een "enkele kap" haar zoals terriers, Dobermans, Great Danes, enz. MAAR ... we kunnen altijd proberen! En lukt het niet zo goed, kunnen we er voor kiezen om het haar van je huisdier te mixen met bv. schapenwol of wol van Alpaca.

Ik heb gehoord dat hondenhaar met (schapen)wol gemengd moet worden om goed te kunnen spinnen. Is dit waar?

Hondenhaar (of kattenhaar) van de juiste kwaliteit (ras) hoeft niet met schapen of alpaca wol gemengd te worden om in een sterke zachte vezel te worden gesponnen. We garanderen u, dat uw wol niet zal worden gemengd, tenzij specifiek gevraagd/besproken/nodig. Nodig kan zijn omwille van het ras van je hond/kat. Is de wol wel ideaal , dan blijft het voor 100% de wol van je eigen unieke huisdier. Wees je bewust van het feit, dat veel huisdieren een zeer korte vacht hebben. Onze voorkeur om makkelijk te spinnen = een vezel lengte van minstens 5cm of meer. Maar we proberen altijd zo veel mogelijk puur te verwezenlijken. Een grove, korte vacht (zoals veel honden) is bijna onmogelijk om te spinnen zonder te worden gemengd met een ander dierlijk vezel. Alles is bespreekbaar.

Zal ik "natte hond" ruiken als de wol nat wordt?

FurAlways gebruikt speciale technieken voor het reinigen en deodoriseren van vezels, zodat het lekker ruikt wanneer u het ontvangt. Zoals elke natuurlijke vezel, zal je een zeer milde geur waarnemen als het nat wordt. Maar het zal niet naar natte hond ruiken!

Kan ik ook andere (spin)-opdrachten geven? En hoe dan.

Ja natuurlijk. Ons aanbod (kledingstukken, souveniers) kan ook gemaakt worden met wol van katten/konijnen/alpacas/etc.. of elk dier met onderwol. Ook plantaardige vezels worden aanvaard. Alles is bespreekbaar. Wij maken ook souveniers en/of kledingstukken op maat/specifieke aanvraag. Stuur ons een mailtje of vul het contactformulier in.

Kan ik retour sturen?

Retours zijn niet mogelijk omwille van de peroonlijke aard van het product. (conform artikel VI. 47 en volgende WER ) waarin staat : "de geleverde goederen zijn vervaardigd volgens de specificaties van de consument ofzijn duidelijk voor een specifieke persoon bestemd"

Ik heb mijn bestelling geplaatst en wat nu?

Zelf te verzorgen : Je huisdier borstelen/plukken en de wol vochtvrij bewaren in een kartonnen doos of papieren zak. Opsturen (aub NIET in een plastic zak) van de gevraagde hoeveelheid wol volgens de instructies in de ontvangen bevestigingsmail. Graag met een foto en de naam/ras van je huisdier (het is altijd fijn te weten met welke wol we aan het werk zijn - zo krijgt de wol een “persoonlijkheid”)

Wat is inbegrepen in de prijs?

Inbegrepen in de prijs : Uit sorteren (ontdoen van twijgjes, stro, gras ... ) Wassen Ontgeuren Kaarden van de wol (klaar maken om met de hand te spinnen) Ambachtelijke (met de hand) Spinnen tot een draad 2 draads twijnen (voor de stevigheid) Alle materialen, nodig voor het maken van het gekozen item Werkuren (spinnen en breien/haken of andere vaardigheden voor het realiseren van je souvenir) Verzendingskosten van de ruwe geborstelde onderwol zijn ten laste van de opdrachtgever, alsook de verzendingskosten van het afgewerkte product.

Kan je deze wol "vegan" noemen?

De onderwol is een product van de verzorging van je huisdier. Je huisdier wordt niet gekweekt voor consumptie of voor zijn wol (denk aan schaapjes /geitjes/ konijntjes of alpaca). Deze wol = een product dat voortkomt uit liefde en goede verzorging van je huisdier en is anders een overlast voor het milieu/ de afvalberg omdat we anders deze wol gewoon weg gooien. Daarom zijn wij van mening dat honden/kattenwol onder “vegan” mag geplaatst worden. Honden/kattenwol is ook een recyclage product en vooral duurzaam. Het bevordert zelfs nog een gezondere levensstijl voor de honden omdat ze vaker verzorgd worden!

Hoe weet ik of ik het haar van mijn huisdieren kan laten spinnen?

Van elk dier met een dubbele vacht (een zachte ondervacht en een ruwere bovenvacht) kunnen we zonder problemen een souvenier maken op het spinnewiel.

Uitzonderingen vormen de regel. Want niet elke vacht van elk dier is geschikt om het puur te spinnen. MAAR Zoals een echt Repelsteeltje, die van stro goud kon spinnen, "toveren" wij ook voor jou met de haren of wol die je huisdier TOCH heeft, wat je hartje wenst.

Zal het eindproduct voor 100% van de wol van mijn huisdier gemaakt zijn?

Het resultaat van het eindproduct is 100% van jouw eigen viervoeter - uitsluitend op ambachtelijke wijze verwerkt.
Gegarandeerd met veel liefde, zorgen en respect voor uw huisdier.

Indien de onderwol van je huisdier niet geschikt is voor het spinnen (stevigheid), kunnen we -NA OVERLEG - de wol van je huisdier mengen met alpaca/schapenwol of een plantaardig vezel. Al je wensen zijn bespreekbaar. Meerkost extra vezel = via offerte.
Prijzen extra vezels = per tien gram

Opmerking : Afmetingen kunnen lichtjes variëren van die van het voorbeeld op de webshop - elk dier levert uniek wol met zijn eigen unieke eigenschappen.